- Er werden in juli circa 45.000 hypotheken aangevraagd via softwareleverancier HDN, een stijging van 35 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.
- Zowel de kopers- als de niet-kopersmarkt droegen hieraan bij.
- De vraag naar nieuwbouwwoningen stijgt doordat het prijsverschil ten opzichte van bestaande woningen afneemt.
- Lees ook: Hypotheekrente valt niet te voorspellen, maar deze factoren hebben invloed
Het blijft verrassend druk op de hypotheekmarkt in Nederland, zelfs in de zomermaanden. In juli registreerde softwareleverancier HDN circa 45.000 hypotheekaanvragen, een stijging van 35 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen er 33.200 aanvragen werden ingediend.
Met name de kopersmarkt laat een opvallende toename zien. In juli werden er bijna 30.000 aanvragen ingediend voor de aanschaf van een woning, zo’n 7.650 meer dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Ook in de niet-kopersmarkt, die onder andere bestaat uit herfinancieringen en verbouwingen, nam het aantal aanvragen toe: van 11.000 in juli 2023 naar 15.000 in juli 2024.
Dit wijst erop dat huiseigenaren niet alleen kijken naar nieuwe woningen, maar ook investeren in hun huidige woning, bijvoorbeeld voor verduurzaming of renovatie.
De aanhoudende drukte op de hypotheekmarkt kan deels worden verklaard door een aantal economische factoren. De combinatie van gestegen lonen, stabiele of licht dalende hypotheekrentes en de overwaarde op bestaande woningen, in het geval van doorstromers, zorgt ervoor dat veel kopers voldoende financiële ruimte hebben om te verhuizen.
Nieuwbouwwoningen worden relatief gezien goedkoper
Een andere opvallende trend is de toename van het aantal hypotheekaanvragen voor nieuwbouwwoningen. In juli 2024 werden er ruim 4.300 aanvragen geregistreerd voor de aankoop van een nieuwbouwwoning, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 1.750 en 2.600 aanvragen in respectievelijk 2022 en 2023.
Deze groei kan worden toegeschreven aan het afgenomen prijsverschil tussen bestaande woningen en nieuwbouw. Waar begin 2024 het verschil nog zo’n 95.000 euro bedroeg, is dit nu teruggebracht tot ongeveer 50.000 euro.